— Delphine Bedel

Jury: 4e Sybren Hellinga Kunstprijs

Zondag 21 oktober om 15.00
Kunsthuis Syb, Beetsterzwaag

4e Sybren Hellinga Kunstprijs voor Lotje van Lieshout

De 4e Sybren Hellinga Kunstprijs is uitgereikt aan Lotje van Lieshout (Amsterdam, 1980). De jury was unaniem en prees ‘de trefzekere manier waarop van Lieshout in staat is om behendig en op een speelse manier te goochelen met culturele referenties en cinematografische clichés’. De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro.

De jury – bestaande uit Delphine Bedel, Ann Demeester, Paulien Oltheten, Arno van Roosmalen en Fons Welters – wees in haar rapport op ‘A World of Make-Believe’, de film waarmee Van Lieshout afstudeerde aan de Rietveld Academie en ‘Vrouw met Baard’, een registratie van een performance over dubbele travestie, waarin Van Lieshout zelf figureert. “De kunstenaar produceert filmische understatements – ze toont personages die letterlijk en figuurlijk hun plek proberen te vinden in een instabiele wereld’ aldus de jury.Van Lieshout maakt geen werelden waarin de toeschouwer wordt meegesleept. De wereld uit haar films is de wereld waarin de personages willen geloven.

De komende weken toont Kunsthuis SYB het werk van de vijf genomineerden voor de 4e Sybren Hellinga Kunstprijs. De genomineerden zijn: Gwenneth Boelens (Amsterdam), Maze de Boer (Amsterdam), Idan Hayosh (Amsterdam), Lotje van Lieshout (Amsterdam) en Jasmijn Visser (Utrecht).

Kunsthuis Syb
Postbus 25, NL-9244 ZN Beetsterzwaag. T: +31 (0)512-382376
4e Sybren Hellinga Kunstprijs